Valoisampaa työelämää


Valaistus on tärkeä elementti sekä tilojen toiminnallisuuden että viihtyvyyden kannalta. Juho Toivola kertoo, mitä hän on oppinut hyvästä valaistuksesta.

 

Laadukas valaistus on monen tilan toiminnallisuuden kannalta kriittinen kulmakivi, joka huomataan vasta ongelmatilanteissa. Hyvä valaistus on riittävän kirkasta, ja käyttökohteesta riippuen myös visuaalista silmää miellyttävää. Hyvälle valaistukselle on työpaikoilla myös tarkat säännökset kirkkauden osalta – hyvästä syystä. 

Bisnespsykologi ja rekrytointikouluttaja Juho Toivola tekee henkilöarviointiyrityksensä kautta muun muassa motivaatio- ja arvokyselyitä.  

“Kyselyiden perusteella fyysisen työympäristön viihtyisyys on yllättävän monille todella tärkeää. Valaistus rakentaa osaltaan asianmukaisia työolosuhteita sekä tekee tiloista viihtyisiä. Monet ovat kyselyissä myös kritisoineet menneitä työpaikkoja, joissa valaistus ei ole ollut itselle sopiva”, Toivola kertoo. 

Valaistuksella voidaan myös korostaa kiinteistön sisustusta tai tuoda siihen uutta elämää. Huolellisesti suunniteltu ja näyttävä valaistus on yrityksen etu varsinkin, jos yrityksen tiloissa tavataan asiakkaita tai esimerkiksi sidosryhmien edustajia. 

“Valaistussaneerauksella saa helposti muutettua tilan ilmettä isostikin”, Toivola summaa. 

 

 

 

Valaistusta kaikkiin tarpeisiin

 

Fagerhultilla työskentelevä Tom Schneider huomauttaa, että työntekijöiden ikääntyessä heidän silmänsä rappeutuvat ajan saatossa. Fagerhult kehittää ja valmistaa valaistusratkaisuja ammatillisiin ja julkisiin kohteisiin.

“Esimerkiksi juuri ikä, tai vaikka silmälasien käyttö, luo erityistarpeita valaistukselle. Vanhempi silmä tarvitsee yleensä enemmän valoa”, Schneider sanoo. 

Fagerhultin tuotevalikoimaan kuuluu Organic Response -järjestelmä, joka tekee valaistusratkaisuista muuntautumiskykyisiä. Sen avulla valaistusta voidaan räätälöidä juuri käyttökohteen tarpeisiin.

Organic Response –valaistuksenohjausjärjestelmän käyttäminen on paitsi energiatehokasta, myös sen käyttöönotto on tehty todella helpoksi. Järjestelmän käyttöönotto edellyttää vain jännitteen kytkemistä, jonka jälkeen toimitilaan syntyy älykäs ja energiatehokas valaistuksenohjausjärjestelmä. Järjestelmä minimoi turhan energiankulutuksen ja optimoi valaistuksen sinne, missä valaistusta tarvitaan.

 


Fagerhult kestävän kehityksen edelläkävijänä 


Kestävä kehitys näkyy erityisen voimakkaasti myös työympäristöjen valaistuksessa. EU kielsi elokuussa elohopeaa sisältävien loistelamppujen valmistamisen. Loistelamppujen poistaminen perustuu Ecodesign-asetuksen päätökseen luopua aiemmin RoHS-direktiiviin sisältyneestä valonlähteiden elohopeaa koskevasta poikkeuksesta. Tämä päätös vauhdittaa entisestään siirtymistä kohti LED-valaistusta.

Fagerhultilla kestävä kehitys näkyy muutoinkin kuin puheissa ja arvoissa yrityksen verkkosivuilla. Esimerkkeinä konkreettisista ratkaisuista on hyvä tuoda esiin muiden muassa kiertotalousmallin mukaista ajattelua edustava Re:Furbish, jonka ajatuksena on uusiokäyttää vanhat valaisimet hyödyntäen uusinta teknologiaa. Konseptissa Fagerhult päivittää vanhaa designia ja teknologiaa tämän päivän edistysaskelilla ja innovaatioilla, jotta ne vastaisivat huomispäivän vaatimuksia. 

Toisena konkreettisena esimerkkinä Fagerhultin sitoutumisesta kestävään kehitykseen, voi mainita Multilume Re:Think- valaisimet. Aikana jolloin energia tuotetaan entistä ympäristöystävällisemmin on syytä kiinnittää huomiota itse valaisimeen ja sen hiilijalanjälkeen.

Multilume Re:Think valaisimissa on kiinnitetty erityinen huomio itse valaisimen materiaaliin. Perinteisten materiaalien sijasta valaisimen runko on rakennettu Solid Board- kartongista. Solid Board- kartongista valmistettu valaisinrunko on valmistettu kovasta kierrätetystä paperimateriaalista eikä käyttäjän tarvitse tinkiä valaisimen kestävyydestä tai käytettävyydestä vaikka materiaalivalinta tuottaa pienemmän hiilijalanjäljen.


Fagerhult on oikea valaistuskumppani sinulle, joka etsit laadukkaita, kestäviä ja ympäristöystävällisiä valaistusratkaisuja. Fagerhultin osaava henkilökunta auttaa suunnittelemaan, mallintamaan ja valitsemaan sopivat valaistusratkaisut laadukkaasta ja laajasta valaisinvalikoimasta.