”Mutta mikä olisi sitä kädenlämpöistä bulkkiskumppapulloa parempi vaihtoehto kiittää työntekijää?”, Juho Toivola aloittaa.
Juho esittää, että hyvää tapaa kiittää työntekijää voi lähestyä jakamalla kiittämisprosessin kolmeen osaan. Hän arvelee, että harva yritys onnistuu tällä hetkellä jokaisella näistä osa-alueista.
1. Kuka?
Kiitos tuntuu parhaalta, jos se tulee läheltä. Etenkin isommissa yrityksissä kiitokset tulevat ylemmältä johdolta, jolloin kiittäminen on herkästi kasvotonta ja onttoa. Lähiesihenkilöltä tuleva kiitos on usein merkityksellisempi, koska hän on nähnyt työn jäljen ja voi aidosti olla kiitollinen.
2. Mistä?
Kiitokseen kannattaa yksilöidä jokin tietty asia, jossa henkilö on onnistunut. Näin luodaan kiitettävälle henkilölle kokemus siitä, että hänet on nähty ja häntä arvostetaan.
”Vai kumman kuulisit mielummin itse, “kiitos kuluneesta vuodesta” vai “mahtavaa venymistä tässä järjestelmäprojektissa”?” Juho kysyy.
3. Milloin?
Mitä nopeammin kiitos tulee suorituksen jälkeen, sitä vaikuttavampi sen positiivinen voima on.
Mutta mitä konkreettista lahjaksi?
Kiitoskauppa tarjoaa helpon ja nopean tavan kiittää työntekijää tai asiakkaita. Heidän lahjakorttinsa voi kustomoida, ja tilata heti omaan sähköpostiin tai suoraan lahjansaajille. Lahjakortin lähetyksen voi myös ajastaa vaikka pikkujouluihin. Lahjakorteilla voi tilata tuotteita Kiitoskaupan omasta, laajasta (ja täysin verovapaasta!) valikoimasta.
”Lupaan, että HR-osasto kiittää verovapaiden lahjojen vinkistä jos teillä on vielä esimerkiksi joululahjat hankkimatta”, Juho vinkkaa.
Valikoimassa on myös paljon aineettomia asioita, ja mukana on useampia hyväntekeväisyyskohteita.
”Vastuullisen ja onnistuneen lahjan antamista ei paljon helpommaksi voi tehdä”, Juho kiteyttää.
Tilaa lahjakortit täältä!