Näin valitset oikean öljyn ruoanlaittoon – huippukokki Hans Välimäki kertoo, kuinka öljy voi kruunata tai pilata aterian


Ruokakauppojen hyllyt ovat täynnä erilaisia öljyjä, mutta mikä onkaan ekstra-neitsytoliiviöljyn ja oliiviöljyn ero? 

Huippukokki ja ravintoloitsija Hans Välimäki tietää, missä suomalaiset usein menevät metsään öljyjen valinnassa, käytössä ja säilytyksessä. 

Liki jokaisen suomalaisen kotoa löytyy vähintään yksi pullo oliiviöljyä, ja Hans itsekin käyttää kotikeittiössään paljon oliiviöljyä. 

Kotoa olisi hyvä löytyä muutamaa erilaista öljyä eri käyttötarkoituksiin. Oikein valittu öljy kruunaa aterian samaan tapaan kuin oikein valittu viini korostaa ruoan hyvää makua. 

Hansin kotikeittiössä kuluu paljon ekstra-neitsytoliiviöljyä. Ekstra-neitsytoliiviöljy on oliiviöljytyypeistä voimakkaimman makuinen, korkealuokkaisin ja maukkain. 

“Oliiviöljy, erityisesti ekstra-neitsytoliiviöljy, on todella maukas öljy. Itse käytän oliiviöljyä kylmiin ruokiin, jolloin aromi tulee parhaiten esille. Voimakkaat, vihertävät öljyt tuovat hyvää pippurisuutta salaatteihin”, Hans kuvailee. 

Nyrkkisääntönä voisi käyttää sitä, että oliiviöljy kestää korkeampia lämpötiloja, kuten paistamista. Ekstra-neitsytoliiviöljyn aromit ovat parhaimmillaan matalammissa lämpötiloissa valmistettavaan ruoanlaittoon, salaatteihin sellaisenaan sekä ruoan päälle viimeistelyyn ja makua tuomaan.

Hans suosittelee Borges-brändin ekstra-neitsytoliiviöljyä. Kotikokkailuun Borgesin öljyjen hinta-laatusuhde on poikkeuksellisen hyvä. 

Vaaleampaa Borges Extra Mild -oliiviöljyä kannattaa Hansin mukaan testata kalan kypsennykseen ja maustamiseen.

 

Suojaa öljy valolta ja lämmöltä 

Hans arvelee, että oliiviöljyä säilytetään usein väärin. Vaikka oliiviöljypullo sopisi kätevästi keittiön tasolle säilytykseen, se kannattaa sijoittaa kaappiin piiloon valolta ja lämmöltä. Liian korkea lämpötila ja auringonvalo pilaavat öljyn yllättävän nopeasti. 

“Oliiviöljy ei kestä auringonvaloa, ja siksi esimerkiksi Borgesin oliiviöljyistä suurin osa pakataan tummanvihreisiin lasipulloihin. Pullon tumma sävy suojaa öljyä jonkin verran valolta”, Hans kertoo.  

“Eikä öljy säily hyvänä niin kauan, kuin suomalaiset ehkä ajattelevat. Heittäisin esimerkiksi mökkikautta aloitellessa mökiltä roskiin sinne edelliskesältä mahdollisesti jääneet öljyt. Jos öljy on ehtinyt pilaantua, sen maistaa samaan tapaan kuin etikkaiseksi menneen viinin. Kun sen maun huomaa, se pilaa koko ruoan”, Hans sanoo. 

Hans vinkkaa, että hävikin minimoimiseksi kannattaa suosia pienempiä pulloja. 

 

Tutustu Borgesin tuotevalikoimaan tarkemmin täältä.

Borges International » Marcas