Hanna Pakarisen mielestä arjessa on oltava myös juhlaa


Jos päivittäistavarakaupoissa myytäisiin mietoja viinejä, se olisi Hannan mielestä tervetullut muutos. Mutta vaatiiko viini valvontaa?

Alkoholilain seuraava mahdollinen muutos voisi tuoda miedot viinit ruokakauppojen hyllyille. Idols-laulukisan voittanut laulaja ja äiti Hanna Pakarinen pitää ajatusta muutoksesta hyvänä.

“Kaikessa tärkeintä on tasapaino ja kohtuus. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu hyvin syöminen sekä itsestä huolen pitäminen. Minusta on ihana ajatus, että arjessa voisi olla myös juhlaa – varsinkin, kun olen itse yleensä töissä silloin, kun muut juhlivat!”, Hanna sanoo. 

Arjessa Hanna voisi kuvitella itsensä noukkimassa ruokakaupan hyllyltä pullon viiniä ystävänpäivänä lähipiirin kanssa nautittavaksi, tai vaikkapa spontaanille sunnuntaibrunssille kuohuviiniä mimosa-drinkkejä varten. 

“Minulle se olisi arkea helpottava luksus, jos voisin muiden arjen ostosten yhteydessä ostaa myös viiniä. Esimerkiksi sunnuntain brunssia ei tarvitsisi suunnitella etukäteen Alkon aukioloaikoja ajatellen”, Hanna pohtii. 

Valinnanvaraa arkeen

Alko voisi Hannan mielestä joka tapauksessa säilyttää roolinsa asiantuntijaliikkeenä kauppojen rinnalla. Ruokakaupat voisivat puolestaan järjestää esimerkiksi viiniesittelyjä, joissa esiteltäisiin myös viinien kanssa sopivia raaka-aineita tai reseptejä.  

“Ihmiset saisivat enemmän vaihtoehtoja. Samalla tavalla, kuin ruokaostokset voi nyt ostaa joko marketista tai luomutorilta, voisi viinin ostaa joko ruokakaupasta tai Alkosta”, Hanna sanoo. 

Kulttuuri on jo muutoksessa 

Suomalaisten alkoholin kulutus on laskussa, ja Hanna tunnistaa muutoksen myös ympärillään. Musiikkipiireissä ketään ei enää näy esiintymislavalla humalassa, ja nuoriso suhtautuu alkoholiin nykyään eri tavalla kuin Hannan nuoruudessa. 

“Tätä positiivista muutosta vain edistäisi se, jos viiniin osattaisiin suhtautua enemmän osana ruokaelämystä. Jos viinejä löytyisi ruokakauppojen hyllyiltä, se mielleyhtymä vahvistuisi. Sitä paitsi, mitä enemmän jotakin piilotellaan ja kielletään, sitä houkuttelevammaksi se muuttuu myös nuorten silmissä”, Hanna kommentoi. 

 

Lue aiheesta lisää täältä.