Hans Välimäki kannattaa muutosta ruokakauppojen hyllyille


Mietojen viinien myynti päivittäistavarakaupoissa herättää monenlaisia tunteita.

Viinien tuominen ruokakauppojen hyllylle on ollut jo jonkin aikaa poliittinen kuuma peruna. Huippukokki Hans Välimäen mielipide asiaan on selkeä: suomalainen ruokakulttuuri saisi ottaa oppia eurooppalaisesta suhtautumisesta viiniin.

“Ajattelen asian niin, että viiniä voi nautiskella yhden tai kaksi lasia aterian kanssa silloin tällöin. Haluan korostaa kohtuullisen ja maltillisen kulutuksen merkitystä. Viini tulisi käsittää elintarvikkeena, ja luontaisena osana elämästä nauttimista – jos viinin mausta pitää”, Hans pohtii.

Kohtuus kaikessa 

Hans toivoisikin kuluttajille enemmän vapauksia ostopäätösten tekoon. 

“Alkoholista on kiistatta tiettyjä haittoja, jotka korostuvat liiallisen käytön myötä. Samalla tavalla liiallisella sokerin kulutuksella tai vaikka näyttöpäätteen tuijottelulla on haittavaikutuksia. Viinin myyntipaikka ei kuitenkaan liity niihin mahdollisiin haittavaikutuksiin”, Hans pohtii. 

Hans on jo pitkään puhunut vapaamman sääntelyn puolesta. Hänen mielestään on tavallaan hassua, että ruokakauppojen kanssa usein saman katon alla on kuitenkin myös Alkon myymälä. 

“Ehkä tässä ajatellaan valtion tuloja keskittämällä viinien myynti valtion omistamaan liikkeeseen, mutta samalla tavalla veroja maksetaan myös ruokakaupoissa myytävistä tuotteista. Sen sijaan ulkomailta hankituista niitä ei juuri kerry. Toisaalta, jos mietoja viinejä myytäisiin päivittäistavarakaupoissa, voisi syntyä myös tervettä hintakilpailua”, Hans sanoo. 

“Lopputuloksena meillä voisi olla ruokakaupoissa sesonkiviinejä, ja viinivalikoima voisi olla kauppojen kilpailuvaltti. Isommassa kuvassa se voisi olla myös turismin kannalta Suomelle hyvä asia esimerkiksi Ruotsiin verrattuna”, Hans sanoo. 

Hidas muutos 

Suomalaisten suhtautuminen alkoholilain aiempiin muutoksiin on ollut Hansin mukaan turhan pelokasta. Edellisen lakimuutoksen jälkeen alkoholin kulutus on THL:n tilastojen mukaan laskenut. Hans ehdottaa, että viinien myyntiä päivittäistavarakaupoissa voisi kokeilla aluksi vaikka alue tai kauppa kerrallaan. 

 

Lue aiheesta lisää täältä.