Hyvinvointivalmentaja Rita Niemi-Manninen kannustaa pienin askelin kohti terveellisempää elämää


Arjen pienillä valinnoilla terveellisesti syöminen ja oman hyvinvoinnin vaaliminen voi olla yllättävän helppoa – myös kesän herkkupöydissä. 

TV:stäkin tuttu hyvinvointivalmentaja Rita Niemi-Manninen tietää, että terveellisen arjen rakentamisessa on helppo mennä vikaan. Hän valmentaa työkseen tavallisia suomalaisia, jotka haluavat parantaa jaksamistaan, pudottaa painoa tai esimerkiksi kasvattaa lihasta elämäntapamuutoksen myötä. 

Elämäntaparemonttia suunnittelevat nipistävät useimmiten ensimmäisenä ruoan rasvasta, mikä on Ritan mukaan huono lähtökohta.

“Pehmeät rasvat ovat tärkeä osa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Suosin omassakin arjessani aina pehmeitä, hyviä rasvoja sisältäviä ruokia. Esimerkiksi ruoanlaitossa ja leivän päällä voin sijaan kannattaa käyttää pehmeitä kasvirasvoja, kuten Beceliä”, Rita neuvoo. 

Becel on valmistettu auringonkukka-, rypsi- ja pellavaöljyistä. Se sisältää luontaisesti omega-3- ja -6-rasvahappoja, jotka edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. 

Kesän herkut sydänystävällisemmin 

Grillimakkarat eivät olet Ritan perheessä suuressa suosiossa, mutta kesäisin he herkuttelevat mielellään perinteisillä letuilla. 

“Jos lettujen paistamiseen käytettävän voin vaihtaa vaikka juoksevaan Beceliin, herkkuruoasta saa heti hieman terveellisemmän”, Rita neuvoo.

Rita suosittelee pitämään kiinni säännöllisestä ateriarytmistä sekä liikunnasta myös kesälomalla. Epäsäännöllinen ateriarytmi on yleinen ongelma, jota voi lähteä korjaamaan esimerkiksi esivalmistelemalla itselleen sekä aterioita että terveellisiä välipaloja. 

“Säännöllinen ruokailu ja liikunta vievät jo todella pitkälle. Arjen valinnat muodostavat elämän kokonaisuuden – vaikka juuri nyt tuntuisi siltä ettei jollakin pienellä asialla ole väliä, ne valinnat muuttuvat tärkeiksi toistumisen myötä”, Rita kiteyttää.