Alina Voronkova on ylpeä omista kyläjuuristaan


Olen kotoisin noin 1600 hengen pikkukylästä Pertunmaalta. Kylällä löytyy peruspalvelut ja todella upeaa luontoa. Pertunmaa tunnetaan erityisesti mökkipaikkakuntana.

Usein maalla menee niin, että vanhemmat jäävät kylälle ja nuoriso lähtee heti peruskoulun jälkeen kaupunkiin. Esimerkiksi Pertunmaalla pyritään aktiivisesti kehittämään ja tarjoamaan palveluja myös nuorille. Itse olin koko lapsuuteni teatterikerhossa.

Pääsin nyt tutustumaan Suomen Kylät ry:n toimintaan. He tekevät valtakunnallista vaikuttamistyötä paikallisuuden puolesta tavoitteenaan paikallisyhteisöjen, asukkaiden hyvinvoinnin sekä osallisuuden edistäminen. Lisäksi he tuovat puheenaiheeksi monipaikkaisuutta, kaupunki- ja maaseutuelämän parhaiden puolien yhdistämistä. Heidän työnsä on mielestäni kyläyhteisöille tärkeää. Näin pikkukylästä kotoisin olevana todellakin allekirjoitan myös heidän arvonsa, kuten yhdessä tekemisen.

On todella tärkeää, että kyliä kehitetään ja myös positiivisessa mielessä hehkutetaan kaikkea sitä hyvää, mitä kylissä on. Toiminnallisia kyliä on Suomessa 4444 ja niissä rekisteröityjä kyläyhdistyksiä 3407. Nämä luvut ainakin itselleni havainnollistivat sitä, että Suomen Kylät ry:tä tarvitaan.

Itse koen, että kun palaan Pertunmaalle, rauhoitun. Olen asunut useamman vuoden Helsingissä ja sitä ennen maailmallakin, mutta aina välillä kaipaan luonnon hiljaisuutta ja sitä, että voi vaan istua laiturinnokkaan. En siis sulje pois sitä, että esimerkiksi perhettä perustaessa muuttaisin pois kaupungin vilskeestä, jotta lapset voisivat olla luonnossa ostarilla hengaamisen sijaan. Monipaikkaisuuskin voisi olla mahdollisuus – osan aikaa asuisi kaupungissa, osan luonnon keskellä.

Toivoisin, että jokainen voisi kantaa ylpeydellä sitä, että on pikkupaikkakunnalta. Itse ajattelen, että kotipaikkakuntani on se, joka erottaa minut monesta muusta ja on tehnyt minusta sen, joka tänä päivänä olen.

suomenkylat.fi