Ketsuppipullo on auki, nyt jaetaan markkinat!


Korona on jakanut toimialat ja markkinat polarisoidusti voittajiin ja häviäjiin. Nyt on ilmassa markkinan uusjaon huumaava tuoksu, joka avaa kaikilla toimialoilla markkinakysynnän ketsuppipullon. Odotatko sinä markkinoiden uusjakoa vesi kielellä, maltilla vai kauhulla?

 

Pitkän osakemarkkinarallin jälkeen on maailman jännittyneet katseet kiinnittymässä raaka-aineiden hintojen nousua mahdollisesti seuraavaan inflaatioon. Pankit ennustavat koronakurimuksen jälkeistä ketsuppipulloefektiä lähikuukausille ja sen jälkeen tasaantuvaa bkt-kasvua Suomeen 2023 loppuun. USA:n talouskasvun ennustetaan jopa enteilevän ylikuumenemista. Ostopäällikköindeksit ovat 1970-luvun tunnelmissa. Osakemarkkinoilla on jo vuosia ennustettu romahdusta. Yksityistalouksien osakeostojen moninkertaistuminen viime vuosina indikoi viime vuosituhannen vaihteen tilannetta, jolloin jokaisella taksitolpalla puhuttiin osakesijoittamisesta. Monen huulilla on kysymys ”lisäänkö, pidänkö vai myynkö?”.

Liiketoiminnassa merkittävin kysymys on tällä hetkellä: ”mikä on yrityksemme pelikirja edessä vääjäämättä olevassa markkinoiden uusjaossa?”. Pääkomponenttina pelikirjassa on, kuinka paljon investoimme kysynnän kasvattamiseen eli markkinointiin. Jos haluaa olla mukana markkinoiden uusjaossa, niin vastaus on ”lisää”. Jos haluaa tähdätä tasaantuvaan markkinakysyntään, vastaus on ”pidä”. Jos haluaa pelata varman päälle ja varmistaa yhtiön supistuvat näkymät vastaisuudessakin, vastaus on ”vähennä”.

Valitettavasti yhtälö ei ole niin yksinkertainen. Markkinoinnissa on kaksi komponenttia, joista vain toista lisäämällä ja toisesta leikkaamalla, ei markkinoiden uusjakoon tarttuminen onnistu. Komponentit ovat brändimarkkinointi ja taktinen markkinointi.

Brändimarkkinointi on usein sijaiskärsijä liikkeenjohdon kausittaisessa reagoinnissa. Budjettileikkaus ei vaikuta suoraan lyhyen aikavälin lukuihin ja bränditiimin happamat katseet kestää kyllä Teamsissä sekä käytävillä kohdattaessa. Toisaalta juurikin markkinoiden murroskohdissa havahdutaan siihen, että olisi pitänyt korjata brändi, niin olisimme nyt kovemmassa iskussa. Jos oma tiimi on brändinkorjauksen osalta hapoilla, voit ketterän kumppanin kanssa saada brändin peruselementit korjattua vaikka yhdessä yössä.

Useimmiten rahaa löytyy helpommin kakkoskomponenttiin eli taktiseen markkinointiin, koska kampanjan takaisinmaksu on helppo todentaa. Taktinen markkinointi on kuin tenniksen rystylyönti – pitää lyödä palloa vähintään 100 000 kertaa, ennen kuin rystylyönti napsahtaa kenttään voittavasti. Myynti- ja markkinointiorganisaatio tarvitsee jatkuvasti harjoittelua ollakseen iskussa kaikissa suhdanteissa. Jos oman tiimin treenaaminen on jäänyt vähälle, kannattaa miettiä markkinoiden uusjakoon tarttumisessa apua rystylyönnitkin hallitsevalta kumppanilta.

Onhan yrityksesi johdon pöydällä viimeistään tänään kysymys: ”lisäämmekö, pidämmekö vai vähennämmekö markkinointipanostuksia?”. Rohkeat investoivat markkinan uusjakoon. Hetkessä elävät jäävät seuraamaan tilannetta ja reagoivat markkinoiden tapahtumiin vasta kun tilanne on jo päällä tai menossa ohi. Maltilliset uskovat, että tilanne on jo eskaloitunut taksitolpilla ja sijoitusikkuna meni jo. Tärkeintä on nyt tehdä pikapäätökset, jotta tiimisi tietää, millä pelimerkeillä ketsuppipulloefekti kohdataan.

– Pekka

Pekka Mettälä
Toimitusjohtaja, Grano Oy
p. +358 40 128 7745
pekka.mettala@grano.fi
linkedin.com/in/pekkamettala