Kristian Heiskarin matka Tornioon oli unohtumaton


Tosi-TV tähti Kristian Heiskari reissasi Tornion upeissa maisemissa. Tekemistä riitti golfaamisesta kalastukseen – mutta mitä onkaan lohen lippoaminen?

Kristianin ensimmäiseen reissupäivään kuului vierailu Tornion panimolle.

”Tiiättekö kuinka sitä luulee tietävänsä ja tuntevansa asiat joista pitää? Pääsin istumaan alas Tornion Panimon panimomestarin kanssa ja keskustelujen aiheena oli tottakai olut. Reteesti takki auki sisään ja nöyränä poikana ulos, aina voi oppia uutta”, Kristian naurahtaa.

Panimolta reitti vei  Haaparannan puolelle Cape East -hotellin Spahan, josta löytyi Kristianille tuttuja kapistuksia. Cape Eastin pihalla nimittäin on Selviytyjien kisoista tuttuja esteitä ja kävelymatkan päässä löytyy Selviytyjät-ohjelman heimoneuvosto!

”Viimeks heimoneuvostosta lähdettiin plakaatin kanssa kotia kohti ja oli aivan mahottoman siistiä päästä mestoille uudestaan ja nähdä paikka ilman kuumottavaa ja pelonsekaista tunnetta joka viimeksi mestoille tullessa oli vallitsevana olotilana. Täst oli hyvä jatkaa kohti Hotelli Mustaparran petiin hakee energiaa seuraavalle päivälle”, Kristian kertoo.

Toinen päivä lähti käyntiin golffaamalla, joka ei sujunut aivan ongelmitta.

”Oon viimeksi golfmaila kädessä hutkinut yläasteella – siitä ei tullut mitään silloin, eikä tullut muuten nytkään. No kesäl varmasti päästään kokeilee tätä hommaa toisissa merkeissä uusiksi!”, Kristian sanoo.

”Pääsinpä näyttämään kynteni myös Farm Escape pakohuonepelissä, jossa meno oli kirjaimellisesti eläimellinen kun elukoita juoksee jaloissa ja navetan ödööri oli Farmilta tuttu. Big Brotherissa aikanaan pääsin kokeilee pakohuonetta ja mun suoriutuminen siellä oli yhtä kankeaa kuin aamun golffaukset, hauskaa hommaa mutta tästä ei oo suunta kuin ylöspäin. Pelin jälkeen pääsin kotaan nauttimaan porokeittoa, rieskaa ja nokipannukahvit. Mahtava tutustua paikkaa pyörittävään perheeseen ja päästä pysähtymään heidän tiluksilleen maaseudun rauhaan”, Kristian kuvailee.

Reissun kohokohta Kristianin mielestä oli ehdottomasti Kukkolankoski. Kosken laskemisen jälkeen Kristian pääsi maistelemaan perinteisesti valmistettua varrassiikaa, joka oli maustettu pelkällä suolavedellä.

”Eikä se muuta huudakkaa”, Kristian kuvailee.

Varrassiialla on pitkät perinteet, ja isännät löivätkin Kristianille heti kättelyssä puukon oikeaan ja kalan vasempaan käteen

”Tästä selvittiin isäntien kehujen saattelemana ja päästiin nauttimaan siikaa satoja vuosia vanhaan kotaan”, Kristian sanoo.

”Pari tuntia vierähti ku siivillä herrojen kanssa kalastuksesta, kukkolan kylästä ja paikan historiasta keskustellen. Sattui aivan mahtava ajakohta vierailla Torniossa kun 00:00 pääsin kokeilemaan lippoamista. Tää lippoaminen on kalastusmuoto jolla silläkin on pitkät perinteet ja historia”, Kristian kertoo.

Lippoamisessa siis kauhotaan pitkällä haavilla, eli lipolla, lohta ja siikaa alle kuukauden pätkät kerran vuodessa. Tällä kertaa vuorossa oli lohi ja vaikka ei saalista saatukkaan, lajiin tutustuminen ja sen kokeilu oli Kristianille unohtumaton kokemus. 

”Jokaisen Lappiin suuntaavan kannattaa suunnata Tornioon & Haaparantaan ja hengähtää hetki näissä maisemissa. Täällä sielu lepää!”, Kristian kiteyttää. 

 

 

Home - HaparandaTornio