Puhumuru-yrittäjä Marja Kihlström kannustaa tarkastelemaan omaa rahankäyttöä


Muuttuvien elämäntilanteiden myötä omia rahankäytön tottumuksia on hyvä tarkastella uudelleen. Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström toivoo avoimempaa rahapuhetta myös parisuhteisiin.

”Rahankäytöstä ja omista veloista pitäisi puhua avoimemmin. Pystytkö sä puhumaan raha-asioista avoimesti sun kumppanin tai kumppanien kanssa?”, Marja kysyy.

”Kohtaan vastaanotollani tilanteita, joissa suhteen toinen osapuoli salailee taloudellisia ongelmia kumppaniltaan. Velan koosta huolimatta salaisuuden pitäminen tuo etäisyyttä ja epäluottamusta suhteen keskelle. Velkojen aiheuttama salainen hätä voi olla todella kuormittavaa”, Marja kertoo.

Eteenpäin pääsemisen ensimmäinen askel on olla rehellinen itselleen omasta taloudellisesta tilanteesta. Siinä Anyfinin tarjoamat palvelut voivat olla korvaamaton työkalu. Taloudenhallintasovellus Anyfin tarjoaa Suomessa kolmea eri työkalua: Jälleenrahoitus-, Budget Bootcamp- sekä Tilaukset-palvelua.

”Yksi tärkeä asia omien velkojen kohtaamisessa on se, että olet tietoinen niiden todellisista kustannuksista. Valitettavasti kulutusluotoissa on usein todella korkeat korot sekä kulut, mitkä aiheuttavat usein ikäviä yllätyksiä. Tämän vuoksi kannattaa pyrkiä madaltamaan näiden kustannuksia jos et voi maksaa luottoa kerralla pois”, Marja listaa.

Mikäli Anyfin voi jälleenrahoituspalvelunsa avulla aidosti alentaa luottosi kuluja, saat tarjouksen luoton Jälleenrahoituksesta. Anyfin ei siis myönnä lisää lainoja, vaan tarjoaa ainoastaan mahdollisuuden säästää jo olemassa olevan korkeakuluisen lainan kuluissa.

Kun oma taloudellinen tilanne on selkeä, siitä on myös helpompi keskustella kumppanin kanssa. Anyfinin maksuton Budget Bootcamp -kurssi antaa eväitä keskustelun aloittamiseen sekä aiheisiin, joita on hyvä käydä läpi.

”Kumppanin kanssa on toisaalta hyvä keskustella rahankäytöstä, vaikka taloudellinen tilanne olisikin hyvä. Jokainen meistä oppii malleja rahankäyttöön lapsuuden kasvuympäristöstä, joita on hyvä välillä tuulettaa kumppanin kanssa. Myös elämäntilanteiden muuttuessa on hyvä arvioida uudelleen omaa taloudellista käyttäytymistä”, Marja ohjeistaa.

”Aiomme ottaa Murun kanssa Budget Bootcampin työn alle. Vaikka olemme yleensä samaa mieltä raha-asioista, on elämäntilanteemme muuttunut useasti suhteemme aikana”, Marja sanoo.

Pysähdy sinäkin pohtimaan, onko oma rahankäyttösi tarkoituksenmukaista suhteessa vallitsevaan elämäntilanteeseesi ja tavoitteisiisi!