Tomi Björckin mukaan luomua pitää arvostaa käsityönä


 Suomen ravintola-alan tunnetuimpiin nimiin kuuluva Tomi Björck näkee, että hyvän ruoan perustana ovat puhtaat raaka-aineet. Luomua valitsemalla saa lautaselleen myös persoonallista ruokaa. Ikaalisten Luomu tuottaa huippukokkien arvostamia, herkullisia salaattiaineksia. 

 

Tomin mukaan raaka-aineiden arvostus on noussut ravintola-alalla varsinkin viime vuosina. 

– Kun itse lähdin 18-vuotiaana töihin Espanjaan, ymmärsin, miten paljon raaka-aineita voidaan kunnioittaa. Nyt ympäri maailmaa näkyy niitä arvostava ruokaideologia; mahdollisimman tuoretta, puhdasta ja läheltä, hän kuvailee. 

Tomi arvostaa myös luomutuotteiden persoonallisuutta ja luomuruoan tuottamiseen vaadittavaa asiantuntemusta. Hänen mielestään tiloilla tehtävää työtä tuleekin nostaa. 

– Pitää muistaa, että joku tekee paljon työtä luomutuotteen eteen. Luomun viljely ei ole maailman helpoin prosessi, vaan käsityötä ajatuksella. Kyseessä ei ole hienostelu vaan se, ettei mennä siitä, missä aita on matalin. 

Hyvä esimerkki käsityöstä ja panostuksesta puhtauteen ovat Ikaalisten Luomun kasvikset, jotka kasvavat ekologisesti luonnonkauniissa maisemissa Ikaalisissa ja Honkajoella. Ikaalisten Luomun merkki toimii takeena terveellisyydestä ja vähänitraattisuudesta, sekä tietenkin hyvästä mausta. 

 KOTIKEITTIÖISSÄ TEHDÄÄN HYVÄÄ TYÖTÄ 

Tomi on iloinen siitä, että luomu valloittaa myös ammattikeittiöiden ulkopuolella. 

– Olen tosi innossani siitä, että Suomessa kauppiaat edistävät luomua ja sitä valitaan kotikeittiöihin, hän hehkuttaa. 

Kotona luomulla herkutteluun voi testata Tomin Ceasar-salaattia, jonka jujuna on kastike. 

– Dressingeistähän minut tunnetaan. Moni ei ehkä ole tehnyt itse Ceasar-kastiketta, sen osalta luvassa on ahaa-elämys. Lisäksi salaattiin tulevat mukaan upeat Ikaalisten Luomun tuotteet, salaatti, tilli ja kurkut, Tomi kuvailee.

 

 MISO CEASAR -SALAATTI 

 1KPL IKAALISTEN ROMACO-SALAATTIA 

– PESE SALAATTI JA KUIVAA KUIVURISSA, REVI ISOIKSI PALOIKSI. 

½ KPL GRILLIKANA KAUPASTA / TAI ITSE VALMISTETTUNA 

– IRROTTELE KANAN LIHAT JA NAHKA LUUTTOMAKSI (TAI MUU HALUAMASI PROTEIINI, RESEPTIN JUJU ON HYVÄ SALAATTI JA KASTIKE) 

 MISO CEASAR KASTIKE 

6 ANJOVISFILETTÄ 

1 VALKOSIPULIN KYNSI 

1RKL MISO TAHNAA 

1TL GOURMET MERISUOLAA 

2KPL KANANMUNAN KELTUAISIA 

3RKL SITRUUNAN MEHUA (lisää myös hieman kuorta raastettuna) 

1TL SINAPPIA 

3RKL OLIIVIÖLJYÄ 

100ML RYPSIÖLJYÄ 

3RKL PARMESAANIA HIENOKSI RAASTETTUNA  

  1. Murskaa ja leikkaa anjovisfileet ja valkosipuli hienoksi, sekoita kulhossa merisuolan kanssa tahnaksi. Lisää joukkoon miso-tahna. Sekoita vispilällä. 
  2. Kulhossa on nyt paksu tahna, ja lisätään joukkoon keltuaiset ja sitruunan mehu sekä sinappi, vatkataan voimakkaasti kiinteäksi ja aloitetaan emulsion valmistus. Lisää ensin oliiviöljy koko ajan sekoittaen. 
  3. Lisää joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen rypsiöljy ja pidä taukoja tarvittaessa. Lopuksi kääntele joukkoon parmesanraaste. 

 PAAHDETUT TILLIKURKUT 

1KPL IKAALISTEN LUOMU PIKKUKURKKU 

1TL SOKERIA 

1RUUKKU IKAALISTEN LUOMU TILLIÄ 

3RKL CEASAR KASTIKETTA  

  1. Leikkaa kurkku pitkittäin ja ripottele sokeria hieman päälle, paahda kuumalla pannulla kunnes on hieman väriä. Samalla pilko tilliä pienemmäksi. 
  2. Laita kurkut kulhoon sekoita joukkoon tilliä ja ceasar-kastiketta. 

 YHDISTELE KAIKKI KAUNIISTI KULHOON TAI LAUTASELLE, KAADA LOPUKSI RUHTINAALLISESTI KASTIKETTA PÄÄLLE JA KORISTELE TILLILLÄ. RAASTA HIEMAN PARMESAANIA PÄÄLLE.