Valmistaudu juhlakauteen vastuullisesti!


Moni on viime vuosina alkanut kaivata pikamuodin tilalle jotain kestävämpää ja eettisempää. Kotimaisia brändejä myyvän Mielan nuoret naisyrittäjät Ariela, Inga ja Anni kertovat, mitä vastuullinen muoti on ja miten oman vaatekaapin päivityksessä pääsee liikkeelle. 

Vastuullisen tuotteen tulee Mielalaisten mielestä olla eettisesti ja ekologisesti valmistettu, lähellä tuotettu ja laadukas. 

– Vastuullisuuteen kuuluu se, että tekijät saavat oikean korvauksen, mutta tärkeää on myös, että tuote kestää käyttöä ja on huollettavissa. Lisäksi me haluamme panostaa kotimaisiin brändeihin ja siihen, että tuotteet ovat tehty lähellä, joko Suomessa tai muualla EUssa, Mielasta kerrotaan. 

Paremman muodin kaipuu liittyy yleiseen ilmapiirin muutokseen. Kuluttajat tiedostavat aiempaa paremmin päivittäisten hankintojen vaikutukset ja erityisesti pikamuoti on saanut ympäristökeskustelussa huonon maineen.  

Mielassa parempia ratkaisuja haetaan nyt muun muassa materiaalien kautta, joista esimerkkinä ovat luonnonmateriaalit, uudet innovatiiviset muuntokuidut sekä kierrätetyt materiaalit.  

 

Mistä aloittaa uuden etsintä? 

Mielan valikoima on laaja ja siihen kuuluu jatkuvasti uudistuva kattaus kotimaisia brändejä. Ajatuksena on, että pienten, eettisten merkkien etsintä on asiakkaalle helpompaa, kun tuotteet ovat löydettävissä kootusti yhdestä paikasta. Hyvä tapa aloittaa vastuullisempien asujen hankinta on jollain kivijalkavaatteista.

– Pian huomaa, että esimerkiksi kotimaisen brändin T-paita kestää huomattavasti pikamuotipaitaa paremmin. Samalla tulee miettineeksi, että käyttökertaa kohden paidan hinta ei olekaan halpaa paitaa kovempi, yrittäjät korostavat. 

Toinen helppo portti kestävyyteen on second hand. Mielalle oma second hand -puoli Miela Preloved onkin tärkeä osa liikettä ja paikka, josta vastuullisen vaatteen voi hankkia matalalla kynnyksellä. Mielassa sama kestävä vaate voikin löytää ensin kotinsa uutena ja kiertää parin vuoden kuluttua second handina seuraavan käyttäjän mielivaatteeksi. Pukeutujat saavat vaihtelua, mutta vaatteet pysyvät aktiivisessa käytössä pitkään. 

 

Mieletöntä juhlakautta kohti

Mielasta vinkataan, että usein juhla-asun päivittämiseen tarvitaan vain asusteiden vaihto tai vaikkapa uudet korvakorut, jotka ovatkin liikkeen myydyin tuote. Miela tunnetaan Tampereen mielettömimmästä koruvalikoimasta, jonka materiaalivalinnoissa on niin suomalaista koivuvaneria kuin glitteriä.

Mielalaiset vinkkaavat testaamaan myös kotimaisia Aarre-sukkahousuja. Ne ovat heidän mukaansa maailman parhaat sukkahousut, jotka eivät valu, kiristä tai kinnaa. 

Jos haussa on kokonainen juhla-asu tai mekko, pienten brändien valikoimasta on vaivatonta löytää jotain, joka ei tule muilla vastaan. Kotimaisen tuotteen valitsemalla voi myös varmistaa, että vaate on suunniteltu ja istuu juuri suomalaiselle naiselle. 

 

Tutustu Mielan valikoimaan täältä!